Rina Romania

Selectați țara

Skip Navigation LinksPagina principala >> SERVICIILE NOASTRE >> Certificare >> Agroalimentar >> Produse Agroalimentare >> Agricultura Ecologica

AGRICULTURA ECOLOGICA


Agricultura ecologica este un sistem de productie care se bazeaza pe respectarea unor reguli si principii de productie stricte si riguroase, in conformitate cu ghidurile, standardele nationale si internationale, concepute pentru a minimiza impactul uman asupra mediului, asigurandu-se in acelasi timp ca sistemul agricol functioneaza cat mai natural posibil si care ii confera unitate in desfasurare,



PRINCIPIILE DE BAZA ALE AGRICULTURII ECOLOGICE SUNT:

  • protectia mediului inconjurator;
  • mentinerea si sporirea fertilitatii solului;
  • respectul pentru sanatatea consumatorilor;
  • mentinerea biodiversitatii ecosistemelor agricole;
  • reciclarea substantelor si resurselor, cat mai mult posibil In cadrul exploatatiilor agricole si reducerea inputurilor;
  • considerarea exploatatiilor agricole ca entitati in echilibru;
  • mentinerea integritatii si calitatii produselor agricole ecologice, de la producerea acestora si pana la comercializarea lor;
  • cultivarea plantelor si cresterea animalelor, In armonie cu legile naturii;
  • obtinerea de productii optime;
  • tehnologii noi si prietenoase pentru sistemul de agricultura ecologica;
  • utilizarea soiurilor, populatiilor, raselor adecvate condittilor locale si pretabile la sitemul de agricultura ecologica
  • neutilizarea organismelor modificate genetic sau care provin din organisme modificate genetic;
  • cresterea animalelor corespunzator cerintelor fiecarei specii.

Intr-un sistem de agricultura ecologica, trebuie avuta in vedere dezvoltarea unor exploatatii agricole durabile si productive, cu obligatia de a proteja mediul Inconjurator. Tehnologiile de cultivare trebuie sa restabileasca si apoi sa mentina echilibrul ecologic al exploatatiei agricole si al mediului Inconjurator.

Fertilitatea solului trebuie imbunatatita si mentinuta printr-un sistem de masuri care favorizeaza activitatea biologica maxima in sol, precum si conservarea resurselor solului. Controlul buruienilor, bolilor si daunatorilor se realizeaza prin metode de control integrat, precum si prin lucrarile solului, rotatia culturii, utilizarea insectelor utile pentru a fi creat un echilibru intre pradatori si insectele daunatoare, promovand diversitatea biologica.

Intr-un sistem de agricultura ecologica, animalele beneficiaza de conditii de crestere si de o densitate a animalelor conforme cu necesitatile lor comportamentale, precum si de furaje ecologice si de metode de crestere care reduc nivelul de stres, favorizeaza o mai buna stare de sanatate a animalelor si previn imbolnavirile.

Principalul obiectiv al agriculturii ecologice este de a obtine produse agricole sanatoase si sigure pentru consumatori. Mentiunea de "Produs ecologic" garanteaza ca acel produs este rezultatul unui mod de productie care exclude utilizarea produselor chimice de sinteza si protejeaza mediul Inconjurator. Pentru a putea fi comercializate, toate produsele agriculturii ecologice trebuie sa fie controlate si sa obtina certificarea din partea unui organism autorizat In acest sens


OBIECTIVELE AGRICULTURII ECOLOGICE AR PUTEA FI SINTETIZATE ASTFEL:

  • sa evite toate formele de poluare, atat la nivelul produselor cat si la nivelul mediului;
  • sa mentina fertilitatea naturala a solurilor, prin aceasta putandu-se asigura de o maniera durabila, securitatea alimentara a planetei;
  • sa permita agricultorilor un nivel de viata decent;
  • sa produca, In cantitati suficiente si la un nivel calitativ corespunzator, produse de care depinde, Intr-o mare masura, sanatatea consumatorilor.

Pentru a fi recunoscute ca produse ecologice destinate comercializarii, produsele trebuie sa fie etichetate corespunzator, sa se faca referiri explicite la modul de productie ecologica si sa se supuna controlului unui organism de inspectie si certificare, In scopul obtinerii certificatului de control.

Dar agricultura ecologica face parte, de asemenea, dintr-un lant de aprovizionare mai larg, care cuprinde sectoarele de prelucrare, distributie si vanzare cu amanuntul de alimente si, In cele din urma, consumatori.

De aceea, de fiecare data cand consumatorii cumpara un produs organic, acestia pot fi siguri ca au fost produsi conform unor reguli stricte menite sa respecte mediul si animalele.


BENEFICIILE OBTINERII CERTIFICARII PRODUSELOR ECOLOGICE

  • se aplica pe intreg lantul alimentar de la productie, procesare pana la distributie si comercializare, garantand calitatea produselor agricole si alimentare ecologice;
  • diferentiaza vizibil, prin etichetarea specifica, produsele ecologice atat de produsele conventionale dar si de cele contrafacute;
  • pamant, aer, apă şi produse agroalimentare mai puţin contaminate;
  • neutilizarea pesticidelor garanteaza un risc mai mic de contaminare a produselor agricole. Produsele agricole sunt produse sănătoase, sigure pentru consumul uman si animal. condiţii sigure de muncă pentru agricultori. Agricultorii care practică agricultura ecologică sunt expuşi mai puţin riscului contaminării cu pesticide.

ETAPELE PROCESULUI DE CERTIFICARE ECOLOGICA

  • Solicitarea initiala de cerificare ecologica
  • Analiza solicitarii
  • Acceptarea solicitarii de certificare
  • Semnarea contractului
  • Efectuarea inspectiei
  • Certificare

De ce RINA SIMTEX OC SRL

RINA SIMTEX OC SRL detine certificat de acreditare nr. OR 013, emis de catre RENAR – organismal national de acreditare (www.renar.ro).

RINA SIMTEX OC SRL este aprobat ca ORGANISM DE CONTROL IN AGRICULTURA ECOLOGICA, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (Certificat nr. 252064), cu codul de identificare RO-ECO-028 (www.madr.ro)

RINA SIMTEX OC SRL dispune de personal cu competente tehnice si de audit care asigura desfasurarea activitatii de inspectie si certificare cu profesionalism, respectand cerintele de impartialitate si confidentialitate.

Legislatie aplicabila

Certificarea produselor agricole/alimentare ecologice se efectueaza in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 834/2007, regulamentele de implementare si legislatia nationala, in vigoare:

Legislatia Europeana:
Regulamentul (CE) nr. 834/2007
Regulament (UE) nr. 848/2018
Regulamentul (CE) nr. 889/2008
Regulamentul (CE) nr. 1235/2008
Regulamentul (CE) nr. 126/2012
Regulamentul (CE) nr. 1842/2016

Legislatia Nationala:
Ordinul nr. 895/2016
Ordinul nr. 1253/2013
Ordinul nr. 464/2019
Ordinul nr. 417/2002
Hotarare nr. 131/2013
Ordonanta de urgenta nr. 34/2000

Tratarea reclamatiilor si apelurilor: conform procedura cod PI-07

Link-uri utile:
https://www.madr.ro/agricultura-ecologica.html
http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro
http://www.ifoam.org/whoisifoam/index.html

Contact:
e-mail: romania.certification@rina.org
Telefon: 0723.60.40.50

Nume
Prenume *
e-mail *
Firma *
Țara
Orașul
Telefon

Solicitare informații

Vă mulțumim pentru ca ne-ați contactat