Rina Romania

Selectați țara

Skip Navigation LinksPagina principala >> SERVICIILE NOASTRE >> Certificare >> Calificare personal >> Vehicule si componente feroviare

Certificare EN 15085-2


​​Sudura în producţia de vehicule feroviare este un proces important în ceea ce priveşte siguranţa transportului public. Certificarea de conformitate conform standardului EN 15085-2 atestă deţinerea cerinţelor pentru personalul care se ocupă de sudură în producţia de vehicule feroviare , componente şi subunităţi, atunci când este solicitat în mod expres ai fabricanţilor sau specificat în contracte sau licitaţii.

În cadrul acestui standard, RINA Simtex OC desfăşoară activităţi de conformitate pentru:

  • cerinţe pentru personalul care se ocupă de sudură (coordonatori sudură, sudori, persoane care se ocupă de sudură)
  • cerinţe pentru coordonatorii de sudură pentru a demonstra existenţa competenţelor tehnice necesare, conform standardelor EN ISO 14731 şi EN 15085
  • specificaţii referitoare la sudură referitoare la WPQR
  • încercări pentru calificarea sudorilor şi a celor care se ocupă de sudori
  • simulacre de încercare ulterioare (mock-up), conform standardului EN 15085-4
  • cerinţe tehnice de producţie
  • cerinţe de calitate a sudurii conform părţilor referitoare la EN ISO 3834.

​PRINCIPALELE BENEFICII

Certificarea de conformitate la standardul EN 15085-2 este un element de garanţie al calităţii, tot mai cerută în Europa, pentru acceptarea lucrărilor sudate pe piaţă şi în industria feroviară.

Procesele de sudură, în special cele pentru structurile de rezistenţă, solicită acordarea unei atenţii deosebite; implementarea criteriilor de calitate stabilite de EN 15085 garantează îndeplinirea cerinţelor tehnice principale de sudură.


​DE CE SA ALEGEM RINA?

RINA Simtex OC este o societate de certificare de terţă parte cu experienţă vastă în procesele de sudură, în multe sectoare industriale, printre care şi sectorul feroviar.


​FAZELE SERVICIULUI

Durata auditului depinde de nivelul de certificare solicitat de producător şi de dimensiunile societăţii, de numărul de lucrători implicaţi în activitatea de producţie prin sudură.

Valabilitatea certificatului este limitată la maxim 3 ani. Pe durata perioadei de valabilitate, RINA Simtex OC verifică, cel puţin o dată pe an, prin intermediul auditului de supraveghere conform cerinţelor standardului. Înainte de scadenţa certificatului, producătorul poate să solicite RINA Simtex OC reînnoirea.


​FAQ

Producătorul care se ocupă de sudură trebuie să fie certificat şi conform standardului ISO 3834?
Cerinţele din partea relevantă din ISO 3834 trebuie să fie îndeplinite, dar certificarea conform standardului  EN ISO 3834 nu sunt necesare.

Care sunt cerinţele pentru coordonatorii cu sudura?
Fabricantul care se ocupă de sudură trebuie să se asigure şi să demonstreze către RINA Simtex OC că coordonatorii cu sudura deţin cunoştinţele tehnice necesare, prevăzute de standardul EN ISO 14731. Sarcinile şi competenţele coordonatorilor cu sudura sunt menţionate în anexa B la standardul EN 15085-2.

Standardul se aplică şi coordonatorilor cu sudura care nu sunt angajaţii societăţii producătoare?
În cazuri deosebite, coordonatorii cu sudura neangajaţi, pot să fie recunoscuţi în calitate de coordonator cu sudura, atâta timp cât sunt îndeplinite condiţiile cerute de standardul EN 15085-2.

Nume
Prenume *
e-mail *
Firma *
Țara
Orașul
Telefon

Solicitare informații

Vă mulțumim pentru ca ne-ați contactat